• facebook
  • instagram
  • twitter
3 redenen waarom ik een minor Frans volg

3 redenen waarom ik een minor Frans volg

Sinds september volg ik de minor Franse taal en Cultuur en nu de kerstvakantie is aangebroken, vind ik het een mooi moment om terug te kijken op de eerste helft van mijn minor. Veel mensen weten inmiddels dat ik deze minor volg, maar bijna altijd stellen zij dezelfde vraag: ‘Waarom Frans?’

Voor mij voelt het namelijk logisch om communicatie met een vreemde taal te combineren, omdat het spreken van meerdere talen bij communicatie en journalistiek altijd van pas komt, maar voor anderen komt het misschien als een verrassing. Want waarom heb ik dan juist voor Frans gekozen en niet bijvoorbeeld voor Engels of Spaans?

Ik ben verliefd op Frankrijk
Al mijn hele leven kom ik (bijna) ieder jaar minstens één keer in Frankrijk, meestal voor zomervakantie of wintersport. Inmiddels ben ik in bijna iedere regio wel geweest en ik vind het overal even leuk. Parijs, de schattige Franse dorpjes, het weer, de lavendelvelden en vooral de Franse taal; ik houd ervan. Alle vakanties in Frankrijk hebben waarschijnlijk wel mijn voorkeur voor Frans beïnvloed, aangezien ik bijvoorbeeld nog nooit in Engeland en slechts één keer in Spanje ben geweest. Wie weet had ik niet voor Frans gekozen als ik mijn vakanties altijd in Spanje of Italië had doorgebracht.

Ik was toe aan iets praktisch
Mijn studie bevalt goed (Communicatie- en Informatiewetenschappen) maar is wel behoorlijk abstract. Het is echt een academische studie waar weinig ruimte en aandacht is voor de praktijk. Heel interessant, maar na twee jaar wetenschappelijke artikelen lezen en praten over modellen was ik wel toe aan iets anders. Gelukkig beantwoordt de minor Frans aan mijn verwachtingen: veel zelf praten en schrijven, gewoon weer eens lekker woordjes stampen in plaats van abstracte modellen en direct effect merken van wat je leert. Want dat mijn Frans tijdens die eerste blokken vooruit is gegaan en nog steeds vooruit gaat, dat staat vast. Dat geeft een goed gevoel, want ook bij communicatie leer ik veel, maar omdat je dat minder makkelijk direct kunt toepassen, merk je minder snel wat en hoeveel je geleerd hebt.

Ik ben er goed in
Het voelt raar om dat zo recht voor z’n raap te zeggen, maar Frans ligt mij wel. Op de middelbare school was Frans mijn beste vak, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engels, dat juist mijn slechtste vak was. Duits was ik ook aardig goed in, maar die taal vind ik minder mooi. Toch was deze minor in het begin ontzettend wennen, omdat ik mijn vakken samen met eerstejaars van de Bachelor Frans volg. De meeste studenten kwamen direct van de middelbare school en hadden dus net zes jaar Frans achter de kiezen, terwijl ik al ruim twee jaar geen Frans meer had gehad. Ook het niveau was even slikken, veel pittiger dan op de middelbare school. Gelukkig vond ik redelijk snel mijn draai en kan ik nu goed meekomen, maar ik ben absoluut niet de beste van de minor. Ik heb bewondering voor sommige mensen die zo mooi en bijna vloeiend de Franse taal beheersen. Voorlopig kan ik daar alleen nog maar van dromen, maar wie weet: de minor is (gelukkig) nog niet afgelopen.

3 reacties

  1. Marjolein · 23 december 2015 Reply

    Très bien mademoiselle! 😉

    Bon vacances!

  2. Wat ik wél deed in 2016 - De SchrijfLiesDe SchrijfLies · 1 februari 2017 Reply

    […] Frans afronden Misschien herinner je je dit artikel nog wel? Daarin vertelde ik over de minor Frans die ik toen aan de Universiteit Utrecht volgde. […]

Geef een reactie