• facebook
  • instagram
  • twitter
Masterclass van Jeroen Overbeek: “Doe normaal!”

Masterclass van Jeroen Overbeek: “Doe normaal!”

Zondag 10 januari 2016: de JT-bioscoop van Hilversum stroomt vol met enthousiast publiek dat net als ik op de Publieksdag van de NOS is afgekomen. Jong, oud, alles loopt hier rond. Na binnenkomst heb ik om mijn pols een heus NOS-polsbandje, mijn toegangsbewijs voor vandaag. Vervolgens praat ik met mensen van NOS-Online, kijk ik rond bij alle stands, gluur ik buiten in speciale auto’s en bussen en spot ik bekende gezichten van de NOS “in het wild”.

De masterclass van NOS-presentator Jeroen Overbeek waarvoor ik me heb ingeschreven, krijg ik samen met ongeveer 400 andere mensen in een grote bioscoopzaal. De zaal zit stampvol, maar is muisstil als Jeroen aan het woord is. Hij valt direct met de deur in huis door de volgende vraag te stellen: “Wie wil er hier presentator worden?”
Bijna de helft van de aanwezigen steekt enthousiast een hand in de lucht. “Tja, dat moet je juist niet willen,” reageert Jeroen. “Als nieuwslezer ben je namelijk in de eerste plaats journalist, en geen presentator.”

Om het nog wat ingewikkelder te maken, vertelt Jeroen het volgende: “Nieuws lezen is eigenlijk geen nieuws lezen, je vertelt het.” Vervolgens verklapt hij dat hij zich daarom niet altijd aan de autocue houdt, waarop iemand uit het publiek direct vraagt of dat zomaar mag. “Als je het niet goed doet, hoor je het vanzelf,” antwoordt hij nonchalant.

“Als nieuwslezer ben je in de eerste plaats journalist, en geen presentator”

Hierna vertelt hij ons een hoop informatie over verschillende strategieën, afkortingen en do’s en dont’s van een nieuwslezer. Zijn grootste tip? “Doe normaal!” Dat lijkt logisch, maar vereist toch enige uitleg. Jeroen: “Je moet niet spelen dat je een nieuwslezer bent, niet acteren. Je moet een nieuwslezer zijn.”
Maar waarom mag je dan niet acteren? “Als nieuwslezer wil je dat je geloofwaardig overkomt bij de mensen thuis. Als je gaat overdrijven, of acteren, dan geloven de mensen jou en je verhaal niet meer.”

Oké, jezelf zijn dus. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat? Volgens Jeroen moet je jezelf durven blootgeven. En dat is absoluut niet makkelijk, want: “Televisie is meedogenloos. Je ziet alles.”
Maar, dat is juist wat het nieuwslezer zijn zo leuk en uitdagend maakt, vindt hij. “Als het een kwestie was van de autocue voorlezen, wat veel mensen denken, had ik het nooit zo lang volgehouden.”

“Je moet niet spelen dat je een nieuwslezer bent, je moet een nieuwslezer zijn

De drie kwartier gaan veel te snel voorbij en natuurlijk is er niet genoeg tijd om alle vragen te beantwoorden. Maar op de vraag of Jeroen een andere nieuwslezer als voorbeeld ziet, antwoordt hij het volgende: “Nee, ik heb geen andere nieuwslezer als voorbeeld. Dat zou ook niet goed zijn, want dan heb je de neiging om diegene te imiteren. Net als acteren, is imiteren absoluut niet de bedoeling.”

En zo komen we weer terug bij de belangrijkste tip uit deze interessante masterclass: doe normaal en wees jezelf.

2 reacties

  1. Arno Zwaneveld · 9 februari 2016 Reply

    Leuk en leerzaam! Ik zou gaan voor een combinatie van journalist, presentator en toneelspeler. Voor alle drie heb je ruim talent…

  2. hendrikus · 16 september 2016 Reply

    En daarom ben ik fan van hem omdat hij zichzelf is.
    Heel knap in een lege ruimte en toch zo je kamer inkomt. Met zijn manieren en gezichtsuitdrukkingen.

Geef een reactie